Wij bieden een grote variatie aan van verschillende houtsoorten! omdat we samen werken met de beste leveranciers kunnen wij aan mooi exclusief hout komen!

Houtsoorten

 

 

Walnoot

Notenhout (Juglans regia) of walnoot, notelaar heeft een uitstekende duurzaamheidsklasse. Het is licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. Amerikaans noten is warm donkerbruin, terwijl de kleurverschillen minder groot zijn dan bij Europees noten. De kleur van Europees noten is sterk afhankelijk van de herkomst.

 

Plataan

Plataan (Platanus acerifolia) heeft sterk, taai en vast hout. Het kernhout van platanen is lichtbruin en het brede spint is wit tot iets roodachtig van kleur. Brede, hoge stralen die donkerder zijn dan het overige hout, veroorzaken op kwartiers gezaagd hout een typische tekening voor plataan. De Engelse benaming “lacewood” slaat uitsluitend op kwartiers gezaagd platanen

 

Esdoorn

Europees esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt. Tussen kernhout en spint van esdoorn bestaat geen of weinig kleurverschil. Over het algemeen vertoont het hout een gelijkmatige structuur. Door een vrij scherpe begrenzing van de groeiringen is op het kwartierse vlak meestal een fijn streepdessin en op het dosse vlak een bescheiden vlampatroon waar te nemen. Kenmerkend zijn de kleine spiegeltjes op het kwartierse vlak en de enigszins zijdeachtige glans. Bij oudere bomen kan een bruinachtige kern of donkerbruine streepvorming voorkomen.

 

Europese kers

Europees kersenhout (Prunus avium), vaak ook wel “Cherry” genoemd. Het hout heeft een zeer decoratieve geelbruine, veelal iets roodbruine kleur. Deze heeft soms wat geaderd kernhout dat vaak groenstrepigheid vertoont. Het heeft een uitstekende duurzaamheidsklasse. Komt overal ter wereld voor: Europa, Klein-Azië, Zuidoosten van Canada en de oostelijke heft van de Verenigde Staten. In West-Europa is het aangeplant en verwilderd.

 

Es

Het hout van es (Fraxinus excelsior) heeft een kleur die varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur. Door het grillige verloop van de kern kan soms bruin/wit gestreept of gevlamd (kwartiers of dosse) hout voorkomen. Dit is vaak een zeer esthetisch gewenst effect. Essen staat bekend om zijn taaiheid en dat laat zich duidelijk blijken in het maken van de snijplanken. Het is een zeer moeilijk te schuren houtsoort en moet met de nodige zorg verzaagd worden.

 

Eik

Eiken (Quercus) kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende spiegels, veroorzaakt door de brede witte stralen die duidelijk zichtbaar zijn op het kopshouten vlak. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Inlands eiken is meestal harder, zwaarder en vaster, sterker maar ook grover dan geïmporteerd eiken.

 

Iep

Iep of olm (Ulmus x hollandica Mill.) is een ringporige houtsoort. Iepenhout is vast, taai, vrij licht en meestal gelijkmatig van structuur. Canadees iepen of rock elm is zwaarder, harder, sterker en taaier dan Europees iepen. Japans iepen komt met Europees iepen overeen, maar is egaler van kleur en heeft meer glans. Het kernhout van Europees iepen is lichtbruin tot dof donkerbruin, soms met een groenachtige glans. Het spint is geelwit. Van soft elm is het kernhout licht grijsbruin tot rozebruin, het brede spint grijswit tot lichtbruin. Het kernhout van red elm is roodbruin tot donkerbruin gekleurd met smal grijswit tot lichtbruin spint. Door de iepenziekte (veroorzaakt door een schimmel die de boom na enkele jaren doodt) is het Europese iepenbestand drastisch afgenomen, waardoor iepenhout nog maar weinig wordt aangeboden.