Wat is Fractal burning ?

 

Lichtenberg: Woodburning with lightning | Woodworking Network
Het verkennen van de kunst van Lichtenberg Woodburning: Een verbluffende samensmelting van natuur en elektriciteit

 Op het gebied van houtbewerking bestaat er een fascinerende techniek die de ruwe schoonheid van hout combineert met de onvoorspelbare kracht van elektriciteit - Lichtenberg houtbranden. Deze betoverende kunstvorm, ook bekend als fractal woodburning of bliksemschicht, creëert ingewikkelde patronen die doen denken aan bliksemschichten die door de houtnerf lopen. Samen met mij duiken we in de fascinerende wereld van het Lichtenberg houtbranden en ontdekken we de oorsprong, technieken, veiligheidsmaatregelen en verbluffende toepassingen.

 

Wat is lichtenberg houtstoken?

Bij houtverbranding met Lichtenberg wordt hoogspanning gebruikt om ingewikkelde patronen op houtoppervlakken te maken. Vernoemd naar de natuurkundige Georg Christoph Lichtenberg, die als eerste het fenomeen van elektrische ontladingen in diëlektrica ontdekte en bestudeerde, maakt deze techniek gebruik van het natuurlijke gedrag van elektriciteit om betoverende patronen op hout te maken

 

Technieken en uitrusting:

Om aan een Lichtenberg houtverbrandingsproject te beginnen, heb je een paar essentiële gereedschappen en een goed begrip van veiligheidsmaatregelen nodig. Het proces omvat meestal de volgende stappen

  1. Houtselectie:
  2. Lichtenbergmachine:
  3. Ontwerp toepassen:
  4. Veiligheidsmaatregelen:
  5. Toepassingen en artisticiteit:

 

Houtselectie

 

Kies een geschikte houtsoort met duidelijke nerfpatronen, zoals grenen, ceder of esdoorn, om het uiteindelijke ontwerp te accentueren.
Voorbereiding: Schuur het houtoppervlak glad en breng indien gewenst een afwerking aan. Zorg ervoor dat het hout helemaal droog is om vochtgerelateerde gevaren tijdens het branden te voorkomen.

Lichtenbergmachine

 

 

Gebruik een speciaal ontworpen Lichtenberg machine of transformator om hoogspanning op te wekken. Deze machine bestaat meestal uit een transformator, elektroden en een bedieningspaneel om de spanning en duur aan te passen.

 

 

Ontwerp toepassen

 

 

Leg het gewenste ontwerp op het houtoppervlak met behulp van sjablonen, plakband of een tekening uit de vrije hand.
Elektrische ontlading: Breng de elektroden van de Lichtenberg machine voorzichtig aan op het houtoppervlak en start een gecontroleerde elektrische ontlading. De elektriciteit volgt de weg van de minste weerstand langs de houtnerf, waardoor ingewikkelde patronen ontstaan.

 

 

Veiligheidsmaatregelen

 

Geef prioriteit aan veiligheid door geïsoleerde handschoenen en oogbescherming te dragen en in een goed geventileerde ruimte te werken. Vermijd direct contact met de elektroden of metalen onderdelen tijdens het werk.

 

Toepassingen en artisciteit 

 

 Klik op de afbeelding voor een voorbeeld hoe wij dit toepassen in onze prachtige en kunstzinnige producten!

 Serveerplank Yinyang, Serveerplank, Houten serveerplank, Hondenpoot, Epoxy kunst, Handgemaakt, Schuin rechts

 Lichtenberg houtbranden biedt eindeloze creatieve mogelijkheden, van het maken van unieke kunstwerken tot het aanpassen van meubels, huisdecoratie en zelfs sieraden. De kenmerkende patronen, variërend van delicate fractals tot felle bliksemschichten, voegen een uniek tintje toe aan elk houtbewerkingsproject. Of het nu gaat om een opvallend kunstwerk aan de muur, een in het oog springend dienblad of een gepersonaliseerd geschenk, Lichtenberg houtbranden verheft gewone houten oppervlakken tot buitengewone kunstwerken.

Terug naar blog